Opplev Egersund og Sogndalstrand på sykkel

Hav fiske
June 5, 2012
En eksklusiv båtreise til Dalane Blues Festival!
March 28, 2013

Opplev Egersund og Sogndalstrand på sykkel

Opplev den fantastiske naturen i Dalane på sykkelsetet. Alt er nå tilrettelagt for at du skal få en unik opplevelse.

grand

Opplev Egersund og Sogndalstrand på sykkelSogndalstrand-logo@100x46

Egersund – Nesvåg – Rekefjord – Sogndalstrand (35 km)
vestl-hveg web@200x308Hellvik – Egersund (ca 10 km)
Starten er Hellvik Stasjon. En sykler da den på den gamle jernbanestrekningen mot Egersund. På veien passerer man Gamle Maurholen Stasjon. Maurholen vokterbolig ble benyttet som stasjon for folk fra Nord-Eigerøy. Disse rodde over sundet for å komme til stasjonen som på folkemunne ble kalt Øyne Stasjon. Her sykles det langs sjøen på store deler av ruten, noe som gir utallige flotte rasteplasser. Ruten er gruset og det er gode sykleforhold. Turen tar ca 45 – 60 min.
Denne ruten kan utvides ytterligere med å gå av på Ogna og sykle den Vestlandske Hovedvei til Egersund. Da blir turen rundt 23 km. Dette kan være en utfordrende løype med litt røft underlag. Husk at dere må sykle et lite stykke tilbake, ca 1 km, etter at dere kommer av den Vestlandske Hovedvei for å komme på den gamle jernbaneveien langs sjøen. Sving av mot Maurholen.

Egersund
Egersund har en av de best bevarte trehusbebyggelsene i Norge. Strandgaten, med sin tette og varierte bebyggelse, var tidligere byens hovedgate. Storgaten er i dag Egersund sin hovedgate. Den er i dag gågaten og sentrums handlegate. Området Hauen er byens middelalderby. Det ble sannsynligvis bygget i tiden 1750 – 1800. Området bærer preg av utbygging etter behov og ikke etter byplan. Det gjør at boliger, uthus, verksteder, løer og fjøs ligger i skjønn forening. Her kan man og ta et pust i bakken på Hauen Kro.
Dalane Folkemuseum holder åpent 1. og 2. påskedag.
Egersund Terracotta og Keramikk holder åpent påskeaften og ved forespørsel i hele påsken.
Egersund Sentrum holder åpent påskeaften.

feylingsbua@200x133Egersund – Lædre (ca 9 km):
Første del av turen mot Sogndalstrand sykles langs riksvei 42. Her er det sykkelsti på kortere biter av ruten. Etter 9 km kommer man til Lædre som byr på flott utsikt utover havet og gode rasteforhold med benker og bord. Et flott sted å ta en drikkepause.
Den vestlandske hovedvei

Feylingsbua og Egersund Terracotta & Keramikk sett fra sjøen.

Feylingsbua og Egersund Terracotta og Keramikk sett fra sjøsiden.

Lædre – Nesvåg (ca 18 km):
Etter en liten pause på Lædre er det tilbake på sykkelsetet og i retning Nesvåg. Man sykler videre langs riksvei 42 i ca 7 km før man svinger av mot Birkeland og Nesvåg. Her sykler man i kupert terreng i flott natur. Veien er lite trafikkert og består av grus og asfalt. Det er bare å nyte stillheten på sykkelsetet. Etter hvert kommer man ned til Nesvåg og havet åpner seg opp igjen. I denne koselige havnen med det verneverdige naustmiljøet finner dere blant annet Nesvåg Sjø- og Motormuseum. Det består av en rekke gamle, restaurerte båtmotorer, fiskeredskaper – og utstyr. Johnny Nesvåg viser deg gladelig rundt på området.
Nesvåg Sjø og Motormuseum holder åpent hele påsken.

Nesvåg – Rekefjord – Sogndalstrand (ca 8 km)
Etter museumsopplevelsen sykler dere mot Rekefjord. Her er det bare å velge og vrake i svaberg til å nyte den medbrakte nistepakken på. Ta det med ro og pust inn frisk sjøluft langs ruten mot Rekefjord. I Rekefjord tar man til høyre mot Sogndalstrand.

Sogndalstrand
Med sin fredede trehusbebyggelse fra 1700- og 1800-tallet, er Sogndalstrand et kulturlandskap vel verdt å stoppe litt opp ved. Sogndalstrand var eget ladested frem til 1944, og har de siste 10 årene hatt en kraftig oppblomstring. Her er det mye å se og oppleve; fru Hansens Snurrepipperier, Madam Kielland Landhandel, Bryggegalleriet og Galleri Rosengren, og ikke minst Sogndalstrand Kulturhotell hvor man kan puste ut og slappe av.
Sogndalstrand holder åpent hele påsken.

ACF4F45@200x131Returen Sogndalstrand – Eia – Hetlandsheia – Helleland – Egersund (45 km):
På returen kan dere velge å sykle om Eia og Hetlandsheia om dere vil. Dere svinger av mot Heskestad og Moi etter at dere er kommet dere ut av Hauge i Dalane. Her sykler dere over heia mot Helleland i flott natur og på lite trafikkerte veier. Her er det og flere flotte vann hvor dere kan raste ved.

Dette er et forslag til hvordan ruten kan sykles. Det er ingenting i veien for at dere starter i Sogndalstrand og sykler motsatt vei. I Egersund og i Sogndalstrand er det muligheter for flotte utflukter på sykkel. Ta kontakt for mer detaljer.

Det er mulighet for leie av sykler derom det er ønskelig.

For mer info kontakt:
Sogndalstrand Kulturhotell:
www.sogndalstrand-kulturhotell.no

Grand Hotell:
www.grand-egersund.no

Comments are closed.